Ung

Stöd och hjälp

Det är viktigt att du kan hitta stöd och hjälp om du behöver det – vare sig det är du själv som inte mår bra eller om du är orolig för någon i din närhet. Det kan handla om att du upplevt mobbing, har det jobbigt i skolan eller hemma. Eller också kanske du är orolig för att någon i din närhet – en kompis eller en familjemedlem – inte mår bra på grund av missbruk eller sjukdom. Det kan handla om alkohol, narkotika eller dopning, men också om spelmissbruk.

 

Vi på UmeBrå rekommenderar att du i första hand kontaktar Ingången om du känner dig orolig. Ingången sitter på stor kompetens och kan i många fall hjälpa till själva eller också hänvisa dig vidare på ett tydligt sätt. 

 

Ingångens telefonnummer: 090-16 53 50 (kontorstid vardagar)

 

Om man har föräldrar som dricker ofta, använder andra droger, om föräldrarna mår psykiskt dåligt eller om föräldrarna har skilt sig eller separerat kan man som ungdom behöva prata. Dels med någon oberoende vuxen, men också med andra ungdomar som är i samma situation. I Umeå finns det grupper som tar upp just dessa ämnen som man kan vända sig till. Här kan du få veta mer om hur det går till.

 

Om du är 13-15 år, kontakta Tonårskraft.

För dig som är 16-20 år, tveka inte att ta kontakt med Hållplatsen.

 

 

Bli vän med fältarna!

Om du har frågor eller behöver råd och stöd kan du kontakta Fältgruppen som finns till för er alla därute så hör gärna av er till oss om ni har frågor. Ring 090-16 30 34 eller skicka ett sms till någon av oss ”Fältare”: Johanna 070-2850153, Barbro 070-6375350
eller Fredrik 070-2853687. Vi finns också på Facebook

 

I Umeå kommun finns det många som är duktiga på att hjälpa barn och unga och vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med dem.

 

Intressant information och läsning om tobak, alkohol, doping och narkotika

 

www.drugsmart.se

www.tobaksfri.se

www.iq.se

 

Läs mer om brottslighet, brottsrummet.se
Tips på aktiviteter, fritidunga.se

 

PrintFriendlyDela
UmeBrå | Brotts- och drogförebyggande rådet i Umeå | E-post | Telefon 090-16 16 25